Nieuws
Voorlopige hechtenis geschorst in zaak van mr. De Wit plaatsen nepbom in trein op Centraal Station Amsterdam.

Een client van mr. De Wit is na 3,5 maand geschorst uit zijn voorlopige hechtenis door de rechtbank Amsterdam tijdens de eerste pro-formazitting. Hij wordt verdacht van bedreiging met een terroristisch misdrijf door op 12 november 2023 een accu met veel draadjes en plakband achter te laten in een stilstaande trein op het Centraal Station in Amsterdam. Een groot deel van het station moest ontruimd worden. Een hele slechte grap, aldus client en diens medeverdachte.

Hoewel de officier van justitie zich verzette tegen een schorsing van client mag hij op verzoek van mr. De Wit de behandeling van de zaak in vrijheid afwachten onder voorwaarden.

Naast het uitgebreide verzoek om cliënt uit de voorlopige hechtenis te schorsen, heeft mr. De Wit gemotiveerd bepleit dat zij vindt dat er eigenlijk helemaal geen sprake is van een bedreiging met een terroristisch misdrijf, maar dat de zaak van haar client eerder tenlastegelegd moet worden als artikel 142a Sr (een voorwerp op een publiek toegankelijke plaats achterlaten met het oogmerk een ander ten onrechte te doen geloven dat daardoor een ontploffing kan worden teweeggebracht).

De rechtbank vindt dat hierover moet worden geoordeeld tijdens de inhoudelijke behandeling. Een datum voor de inhoudelijk behandeling is nog niet bekend.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1795032823/broers-die-nepbom-achterlieten-op-amsterdam-centraal-maakten-een-grap#:~:text=Amsterdam%20%2D%20Twee%20broers%20van%2026,daarop%20uit%20voorzorg%20urenlang%20ontruimd.

https://www.at5.nl/artikelen/225808/broers-vonden-het-grappig-een-nepbom-achter-te-laten-in-trein-op-centraal-station