Nieuws
Najaarsstorm van 2012: Drugsonderzoek ‘Higgins’

Door Claartje van Keulen.

Het is 25 november 2012, wanneer het schip de Andromeda onder Deense vlag, maar met Nederlandse crew, letterlijk en figuurlijk ‘in zwaar weer terecht’ komt. De Andromeda is dan ter hoogte van Terschelling op volle zee in aanvaring gekomen met twee andere zeilschepen.

Er moet een helikopter aan te pas komen om mijn cliënt, de klusjesman aan boord, en de medeverdachte, kapitein van de Andromeda, van boord te halen.
Het is een veelzeggend begin van een 12 maanden durende trek over de stille oceaan, met een schip die zoveel gebreken vertoonde dat het werkelijk een mirakel is te noemen dat het ooit de kust van Curaçao heeft weten te bereiken.

Intussen hadden mijn cliënt en de medeverdachte niet in de gaten dat justitie de gehele tocht van het begin tot het eind nauwgezet in de gaten hield.
De Andromeda was namelijk reeds voor vertrek voorzien van een baken en afluisterapparatuur. Justitie concludeert uit de informatie die ze hierdoor verkrijgt dat het de bedoeling was om met de Andromeda een aanzienlijke partij coke (lees: 2000 kilo coke) vanuit Venezuela naar de Noordzee te vervoeren.

De cocaïne zou volgens justitie op de Noordzee worden overgeheveld op diverse vissersschepen. Dit alles onder toeziend oog van de twee hoofdverdachten die volgens justitie vanuit Nederland het hele traject verzorgden.

De Andromeda weet de kust van Venezuela echter nimmer te bereiken.
Tijdens de gehele tocht over de oceaan heeft het schip voortdurend te kampen met motorpech. Midden op de oceaan komen cliënt en kapitein meer dan eens in wateren terecht met golven van wel 15 meter hoog, waarbij het zeewater soms tot boven de motor uitkomt. Hierbij hebben de heren soms weken achter elkaar voor anker gelegen op diverse eilandjes midden in de Atlantische oceaan, totdat de benodigde onderdelen voor de motor vanaf het vaste land werden afgeleverd, en zij de motor weer aan de praat kregen.

 

Wat in eerste instantie een tocht had moeten worden van 6 weken, monde uiteindelijk uit in een avontuur van maar liefst 12 maanden.
Nadat het schip op wonderbaarlijke wijze de mooie stranden van Curaçao had weten te bereiken, besloten cliënt en de kapitein dat het wel welletjes was geweest.

Het schip lieten zij achter in een haven in Curaçao waar de Andromeda tot op de dag van vandaag voor anker ligt.
De heren keerden onverrichte zaken per vliegtuig terug naar Nederland waar zij vlak na aankomst tot hun verbazing door de politie werden opgepakt.

Nu echter geen gram coke aan boord van de Andromeda is gekomen, heeft de rechtbank cliënt slechts veroordeeld voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor de invoer van die coke. In mijn pleidooi heb ik de rechtbank ervan overtuigd dat mijn cliënt slechts een ondergeschikte rol heeft gehad ten opzichte van de medeverdachten, waarbij mijn cliënt als katvanger is gebruikt en hij op geen enkele manier profijt van de hele zaak heeft gehad.

De rechtbank heeft blijkens de uitspraak mijn strafmaatverweer geheel overgenomen, waarbij de rechtbank tot een aanmerkelijke lagere straf is uitgekomen dan de eis van de officier.
Daar waar de officier 3 jaar gevangenisstraf eist, legt de rechtbank na mijn vurige pleidooi slechts een gevangenisstraf op gelijk aan het 6 maanden durende voorarrest, gecombineerd met een werkstraf.

Client komt er uiteindelijk met een sisser vanaf!

Mr. Claartje van Keulen