Nieuws
Mooi tussenarrest gewezen door hof Leeuwarden in zaak mr. Dirkzwager

Een client van mr. Dirkzwager is in eerste aanleg door de rechtbank Assen tot een gevangenisstraf van 9 maanden en tbs met dwangverpleging veroordeeld, omdat hij in een kliniek waar hij verbleef een matras in brand zou hebben gestoken, alsook een medewerker zou hebben bedreigd.

Mr. Dirkzwager heeft deze zaak in hoger beroep overgenomen en uitvoerig bepleit dat haar client niet thuis hoort in een TBS kliniek, maar opgenomen dient te worden met een rechterlijke machtiging (RM) in een kliniek omdat een TBS maatregel er hoogstwaarschijnlijk toe zou leiden dat hij nooit meer uit de TBS komt om diverse redenen. Het hof Leeuwarden is meegegaan in haar verzoek om een RM te laten voorbereiden.

Na 3 maanden bleek er vanuit het OM onvoldoende gedaan te zijn omdat slechts gekeken was naar 1 kliniek, te weten de kliniek waar hij brand had gesticht. Door de deskundigen is aangegeven dat er ook nog andere klinieken mogelijk geschikt zouden zijn. Het hof achtte zich onvoldoende voorgelicht om over de mogelijkheden van een RM en heeft daarom nogmaals een tussenarrest gewezen en de advocaat-generaal opgedragen voor de aankomende zitting op 1 november nogal wat aanvullende stukken aan te leveren. Tevens zullen 4 getuige-deskundigen ter zitting worden gehoord. Wordt vervolgd.

Voor de link van het tussenarrest: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2022:6881&showbutton=true&keyword=Dirkzwager