Nieuws
Festivaldeals: een goudmijn voor justitie

Door mr. Kim Kieft.

Het zal je gebeuren: drie uur gereisd naar Biddinghuizen, het Lowlands-terrein lonkt maar je wordt gepakt met een pilletje.
In 2014 overkwam dit 122 personen. In 2015 79.
De bezoeker kon direct doorlopen naar de tent van het openbaar ministerie waarin hij of zij direct lik op stuk kregen: pillen inleveren, een boete betalen en terug naar je vrienden.

De meerderheid viel voor dit aanbod en betaalde de boete.

Het bezit van hard- en softdrugs is immers strafbaar volgens artikel 2 en 3 van de Opiumwet, aldus de politie.
Betreft het meer dan een gebruikershoeveelheid dan is dit een vermoeden voor drugshandel en volgt er een strafrechtelijke sanctie zoals een geldboete, taakstraf of gevangenisstraf.

De politie vergat tijdens de ‘deal’ echter te melden dat het betalen van een boete leidt tot een strafblad waardoor je naar een VOG kunt fluiten.

De redactie van het tv-programma Spuiten en Slikken startte naar aanleiding van de vele aanhoudingen tijdens het festival, het burgerinitiatief ‘Een pil te veel, maakt dat geen crimineel’.

 

De redactie van Spuiten en Slikken hoopt de Tweede Kamer zo ver te krijgen dat het in bezit hebben van een kleine hoeveelheid drugs (voor eigen gebruik) bij een festival of feest, geen belemmeringen oplevert bij het verkrijgen van een VOG.
Hiervoor zullen de regels omtrent het toekennen van een VOG dienen te worden gewijzigd. Iets dat naar verwachting niet snel zal gebeuren. De rol van de VOG wordt immers steeds groter. Momenteel wordt bij een VOG-aanvraag onderzoek gedaan naar het justitiële verleden van een aanvrager.

Indien sprake is van een strafblad leert de praktijk dat de aanvraag regelmatig wordt afgewezen. Ook als het pilletjes op een festival betreft.
De gevolgen van een afwijzing zijn groot.
Zonder VOG geen onderwijzer, advocaat, gastouder, beveiliger, taxichauffeur of ambtenaar.

Op 24 maart 2016 heeft de minister Van der Steur alvast schriftelijk gereageerd op het burgerinitiatief. Van der Steur ziet geen reden om de regels omtrent het toekennen van een VOG-aanvraag te veranderen.
Wel stelt Van der Steur dat het openbaar ministerie geen boetes meer mag uitdelen voordat de aangehouden persoon met een advocaat heeft gesproken.

Of Spuiten en Slikken hiermee genoegen neemt zullen we horen.

Is uw VOG-aanvraag geweigerd of heeft u behoefte aan een adviesgesprek over bovenstaand probleem, neem dan contact op met mijn kantoor.

Mr. Kim Kieft