Nieuws
De bende van ellende

Door mr. Kim Kieft.

Ronkende uitlaten, zwarte hesjes, een bonte verzameling tattoos en baarden, veel baarden. Dat is het doorsnee beeld van een motorclub ‘on tour’.
Een groep liefhebbers die hun passie voor motoren delen.
Toch worden de leden regelmatig onterecht als criminelen neergezet.

Als het aan Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) ligt, komt aan de motorbendes snel een eind. De PvdA heeft van minister Van der Steur geeist dat er op korte termijn een rechtszaak komt om criminele motorclubs te verbieden.

Wat zijn de kansen?

Een aantal jaar geleden heeft het Openbaar Ministerie de deksel op haar neus gekregen.
Toen probeerde zij de motorclub Hells Angels te laten verbieden.
De rechter heeft een verbod terzijde geschoven, omdat niet kon worden vastgesteld dat de motorclub als organisatie crimineel was.

Nu probeert het Openbaar Ministerie een verbod te ontlokken via een civiele procedure. De motorbendes zouden de openbare orde verstoren.
Dit zou eerder succesvol zijn gebleken bij de pedofielenvereniging Martijn.

Bij de pedofielenvereniging Martijn speelde echter veel meer dan het verstoren van de openbare orde.

De Hoge Raad heeft de vereniging Martijn op 18 april 2014 verboden aangezien de aard van de vereniging erop gericht is om seksueel contact met kinderen te bevorderen.
Volgens de Hoge Raad dwingen de uitzonderlijk ernstige aard van de onderhavige gedragingen een verbod.

Van dergelijk uitzonderlijk ernstige gedragingen is bij de motorbendes geen sprake.
Ja, ze zien er anders uit. Ja, ze zetten zich af tegen maatschappelijke normen en waarden. En ja, ze zijn non-conformistisch.Maar dit rechtvaardigt geen verbod.

De vrijheid van vereniging ligt sterk geworteld in onze Grondwet. Het verstoren van de openbare orde is onvoldoende om dit recht te doorkruisen. Wellicht ontwrichten motorbendes elkaar, maar niet de samenleving.

Mr. Kim Kieft